"Gaudeamus igitur.
Iuvenes dum sumus ..."

joi, decembrie 05, 2013

VIRGIL BĂRBAT

Virgil Bărbat (n. 24 aprilie 1879, comuna Rassa, judeţul Ialomiţa - d. 23 noiembrie, 1931, ?), sociolog, profesor universitar, filosof. Este întemeietorul şcolii sociologice de la Cluj, un rol similar celui jucat de Dimitrie Gusti pentru şcoala de sociologie de la Bucureşti.

Biografie

S-a născut într-o familie de mocani, originari din Săcele, judeţul Braşov. Se mută cu familia la Brăila, unde urmează şcoala şi îşi ia bacalaureatul în 1897. Studiile universitare le continuă în Eleveţia, mai întâi la Universitatea din Geneva, unde se licenţiază în 1905 în ştiinţe sociale, apoi doctoratul în filosofie, în 1909, la Universitatea din Berna. Teza sa de doctorat, un studiu complex de 446 de pagini, intitulat „Nietzche, tendences et problèmes”, va fi publicată în 1911.
Perioada petrecută în străinătate este şi perioada în care Virgil Bărbat călătoreşte în mai multe ţări, în Germania, Franţa, Anglia sau Statele Unite, pe care le studiază din punct de vedere sociologic. Rezultatele cercetărilor le va publica după întoarcerea sa în ţară, în 1914, când avea deja vârsta de 35 de ani. Cea mai importantă lucrare din această perioadă este lucrarea „Imperialismul american. Doctrina lui Monroe”, o monografie social-politică şi economică a Americii antebelice.
Reîntors în ţară, Virgil Bărbat începe cariera sa universitară la liceele „Mihai Viteazu” şi „Spiru Haret” din Bucureşti, unde este profesor suplinitor de engleză şi germană. După o perioadă, primeşte postul de profesor de sociologie şi etică la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Cluj. Va fi titular al acestei catedre în 1921. Doi ani mai târziu va fi prodecan al facultăţii şi decan între 1924 - 1925. În această perioadă înfiinţează şi conduce asociaţia „Extensiunea Universitară”. Tot el editează şi buletinul asociaţiei. În 1931 înfiinţează „Revista de sociologie”.
A colaborat la numeroase publicaţii ştiinţifice, atât româneşti cât şi din străinătate. Membru al Asociaţiei Americane pentru Ştiinţele Politice, distins cu ordinele „Coroana României” şi „Răsplata muncii pentru învăţământ”, Virgil Bărbat se stinge din viaţă la 23 noiembrie 1931.

Opera principală

  • Nietzche, tendences et problèmes (Nietzche, tendinţe şi probleme), Zürich, 1911
  • Naţionalism sau Democraţie, Bucureşti, 1911
  • Imperialismul american. Doctrina lui Monroe, Bucureşti, 1920
  • Extensiunea Universitară, Cluj, 1925
  • Premisele umane ale culturii moderne
  • Dinamism cultural, Cluj, 1928
  • Exproprierea culturii, Cluj, 1928
  • „Recomandări” la Universitate..., Cluj, 1930
  • „Boala vremii?”, Cluj, 1930

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu