"Gaudeamus igitur.
Iuvenes dum sumus ..."

marți, noiembrie 19, 2013

CONFORM SITE - ULUI COLEGIULUI "NICOLAE BĂLCESCU", DUMITRU TIUTIUCĂ NU AR FI MEMBRU UNEI ACADEMII

A făcut studiile preuniversitare la Brăila: Școala Generală "Spiru Haret", absolvită în 1955 și Colegiul Național "Nicolae Bălcescu", absolvit în 1959. A urmat Facultatea de Filologie, specialitatea Limba și literatura română a Universității "Al.I.Cuza" din Iași (absolvită în 1964). A obținut doctoratul în filologie în anul 1974, la Universitatea din București, cu teza Eseul. Privire comparativă asupra eseului românesc interbelic, conducător științific fiind prof. univ.dr.doc. Ion Zamfirescu.
Desfășoară activitate didactică numai în învățământul superior, începând cu anul 1964, fiind repartizat guvernamental. Urmând toate treptele universitate, din 1991 este profesor titular. A activat în cadrul următoarele instituții: Universitatea „Dunărea de Jos” (de la absolvirea facultății până în 2006), Universitatea „Danubius” din Galați și profesor asociat la Universitatea „Ovidius” din Constanța, unde este conducător de doctorat, din 1997. Domenii de competență: Literatură română și comparată, Teorie și estetică literară. Este membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, din 10 iulie 1987. A activat și continuă să fie prezent în diverse societăți culturale, redacții literare etc., cum ar fi Consiliul de conducere al Societății de Științe Filologice din România și președinte al Filialei Galați; membru fondator al Societății Scriitorilor "C.Negri", Galați, membru fondator al Ordinului Cavalerilor Danubieni, Membru al Uniunii Scriitorilor din România etc.
A fost, de asemenea, membru în colectivul de redacție al mai multor reviste de specialitate și cultură, cum ar fi: Analele Universității "Dunărea de jos", Galați și ale celor ale Universității Danubius, Galați, al revistelor „Porto-Franco”, ”Antares”, „Dunărea de Jos”, Galați, „Limba română” din Chișinău etc. (sursa wikipedia)
De-a lungul bogatei sale activități, obține numeroase premii literare. Dintre acestea enumerăm: 1980, premiul I, pe țară, Secțiunea eseu, pentru cartea Eseul. Personalitatea unui gen, Ministerul Culturii; 1985, premiul I al Societății Scriitorilor ”C.Negri” Galați, pentru cartea M.Eminescu. Cumpănirea întru Archaeus, 1990, același premiu pentru Teoria operei literare, 1992, premiul Casei Limbii Române din Chișinău, 1999, pentru întreaga activitate, Premiu de excelență al Salonului internațional de carte, Constanța, 2005, pentru Literatura marilor clasici, Diplomă de excelență a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” (2006) pentru activitatea publicistică etc. Debutul literar l-a avut, ca elev, cu o povestire, în ziarul „Înainte” (Brăila), anul XIII, nr.3567 din 13 mai 1956; debutul editorial a fost înregistrat în 1978. A colaborat cu articole la multe reviste, precum: Convorbiri literare, Luceafărul, Ex Ponto, Antares, Porto Franco, Limba română etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu